Ook dit jaar is het installeren van zonnepanelen een zeer rendabele investering. Zonnepanelen zijn een vorm van groene energie waarbij er elektriciteit wordt gegenereerd door een grondstof die gratis is, namelijk zonlicht. Zo bespaar je niet enkel op je energiefactuur, je draagt ook je steentje bij voor een beter milieu. Heb je interesse in het installeren van zonnepanelen, maar heb je nog enkele vragen over de prijs? Lees snel verder en vind alle info over hoe de prijs tot stand komt en wat het kostenplaatje voor jouw zonnepaneleninstallatie zou zijn.

Gemiddelde prijs zonnepanelen

Het makkelijkst om de prijs van zonnepanelen te bepalen, is op basis van hun opbrengst. Aangezien de zon in België niet altijd schijnt en het vaak bewolkt is, heeft een zonnepaneleninstallatie bij ons ongeveer een rendement van 85%. Een gemiddeld gezin heeft een energieverbruik van 3500 kWh/jaar en heeft dus een installatie nodig die 4.100 Wp levert.

Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met het aantal personen in de woning, het aantal panelen en het energieverbruik. Hieronder kan je een overzicht vinden van de verschillende kosten en opbrengsten:

Aantal personen Jaarlijks elektriciteitverbruik Vereist vermogen (kWh/85%) Aantal zonnepanelen Richtprijs (incl. btw, installatie, omvormer) Besparing/jaar gemiddeld
1 2.500 kWh 3.000 Wp 12 € 5.600 - € 6.100 € 650
2 3.000 kWh 3.500 Wp 14 € 6.500 - € 7.300 € 780
3 3.500 kWh 4.100 Wp 16 € 7.600 - € 8.800 € 875
4 4.000 kWh 4.700 Wp 18 € 8.300 - € 9.400 € 1.000
5 4.500 kWh 5.300 Wp 21 € 8.300 - € 10.800 € 1.150
6 5.000 kWh 5.900 Wp 23 € 9.100 - € 11.800 € 1.290

Laten we er een rekenvoorbeeldje bijnemen om te bekijken hoeveel zonnepanelen we nodig hebben en hoeveel we er kunnen plaatsen. Stel het gaat om een gezin met 4 personen dat een energieverbruik heeft van 4.00 kWh/jaar. De tabel leert ons dat we dan een maximaal vermogen kunnen hebben van 4.700 Wp (rekening houdend met de 85% rendement). Concreet betekent dit dat we 18 zonnepanelen van 260 Wp/paneel nodig hebben wat ongeveer 9500 euro zou kosten. Aangezien een zonnepaneel gemiddeld 1.5m² groot is, hebben we voor 18 panelen dus een oppervlakte van 27m² nodig.

Door de jaren heen zijn enerzijds de installatiekosten van zonnepanelen met 20% gedaald en is anderzijds het vermogen van zonnepanelen met ongeveer 30 à 50% toegenomen waardoor subsidies niet meer nodig zijn om rendement uit de installatie te halen. In bovenstaand voorbeeld zou men ongeveer 1000 euro per jaar besparen.

Uit deze tabel wordt het snel duidelijk dat de prijs van de zonnepaneleninstallatie sterk afhangt van je persoonlijke situatie. Wil je graag een concreet en op maat gemaakt prijsvoorstel, vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan bij een van onze experten.

Rendement van mijn zonnepanelen installatie

De term rendement werd al verschillende keren aangehaald en we hebben geleerd dat het rendement in Belgïe door de weersomstandigheden ongeveer 85% bedraagt. Hoe wordt dat rendement beïnvloed en wat kunnen we doen om het te verhogen?

De hellingsgraad en de oriëntatie van het dak spelen een belangrijke rol in het rendement van je zonnepanelen. De ideale hellingsgraad bedraagt ongeveer 36 tot 38 graden, aangezien de zon in de zomer ongeveer op 50 graden staat en in de winter op 20 graden. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen wat dus betekent dat ze op haar hoogste punt staat in het zuiden. Daarom is het verstandig om de zonnepanelen naar het zuiden toe te oriënteren.

Tot slot kan er nog rekening gehouden worden met schaduw van omstaande huizen, bomen, schoorstenen. Hoe minder schaduw, hoe meer rendement.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Bij de aankoop van een zonnepaneleninstallatie, moet je ook een keuze maken welke soort zonnepanelen je wil. Er zijn drie soorten: polykristallijne zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen en dunne-film zonnepanelen. Ze hebben alle drie hun specefieke eigenschappen en bepalen zo mee de kostprijs van je installatie.

Polykristallijne zonnepanelen hebben een lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen waardoor ze dus goedkoper zijn. Bovendien ligt hun productiekost ook een stuk lager. Wel werken ze beter wanneer er minder licht is, wat vaak voorkomt met onze weersomstandigheden.

Monokristallijne zonnepanelen hebben een goed rendement indien het over een kleine oppervlakte gaat en wanneer het zonlicht direct is. Aangezien dat direct zonlicht niet zo vaak voorkomt in België zijn ze dus minder aangeraden. In theorie is het rendement monokristallijne zonnepanelen dus beter dan dat van polykristallijne zonnepanelen, maar in de praktijk is het door onze weersomstandigheden omgekeerd.

Dunne-film zonnepanelen hebben een lager rendement waardoor ze het minst voorkomen. Ook voor deze soort is er veel zonlicht nodig dus zijn ze in onze regio niet ideaal.

Welk zonnepanelenmerk kies ik het best?

Er zijn zoveel zonnepanelen merken dat je bij het maken van een keuze de bomen door het bos niet meer ziet. Daarom bestaat er een Tier systeem dat de verschillende zonnepanelen merken gaat rangschikken.

Zonnepanelen in Tier 1 worden normaal van A tot Z volledig afgewerkt in hetzelfde bedrijf. Deze bedrijven bestaan meestal minstens 5 jaar en zijn ook gekend voor innovatie. Ze hebben hun eigen Research & Development (R&D) afdeling waardoor ze snel kunnen inspelen op nieuwe technologische veranderingen. De zonnepanelen merken in Tier 1 zijn het meest bekendste en het meest betrouwbaar met als gevolg dat ze ook het duurste zijn. Bekende merken in deze Tier zijn: Sunpower, LG, Panasonic, Bauer en Luxor.

Zonnepanelen in Tier 2 worden niet volledig automatisch geproduceerd. Dit betekent dat er een deel manueel gebeurt, waardoor de kans op productiefouten ook toeneemt. Vaak kopen zij onderdelen aan bij bedrijven uit Tier 1. Aangezien deze bedrijven meestal niet langer dan 5 jaar bestaan, hebben ze ook nog geen eigen R&D afdeling, waardoor er weinig ruimte voor innovatie is.

Zonnepanelen in Tier 3 worden grotendeels manueel afgewerkt en zijn het goedkoopst. Ongeveer 90% van alle zonnepanelen merken behoren in Tier 3. Dit soort bedrijven bestaat meestal maar 1 of 2 jaar omdat ze niet kunnen volgen wanneer er zich grote innovatieve veranderingen voordoen.

Spijtig genoeg is deze rankschikking niet officieel erkend, waardoor iedereen eigenlijk zomaar kan zeggen dat ze tot Tier 1 behoren. Informeer je dus best voldoende alvorens een beslissing te maken.

Wat is er inbegrepen in de prijs van mijn zonnepaneleninstallatie?

De gemiddelde prijzen die hierboven werden besproken, zijn inclusief de kosten van de omvormer en het installeren van de draagstructuur, de zonnepanelen en de bekabeling.

De omvormer

De omvormer is een essentieel onderdeel in de installatie. Deze zorgt er namelijk voor dat de opgewekte stroom wordt omgevormd naar wisselstroom dat bruikbaar is voor de verschillende huishoudtoestellen.

Er zijn verschillende soorten omvormers, maar belangrijk om weten is dat de prijs vooral afhangt van de grootte en het vermogen van de installatie. Voor een normale installatie met een vermogen tussen de 3000 en 4500 Wp is de richtprijs ongeveer 1200 euro. Voor grotere installaties (> 4500 Wp) mag je makkelijk rond de 2000 euro rekenen. Hou er rekening mee dat een omvormer ongeveer 10-15 jaar gebruikt kan worden en de kans dus bestaat dat je deze op termijn zal moeten vervangen.

De installatie

De installatie van zonnepanelen gebeurt in enkele stappen die we hieronder zullen overlopen.

Stap 1: de dakstudie
Alvorens de vakmannen kunnen beginnen met de installatie, moet er een dakstudie gemaakt worden. Hier zal worden bekeken welke orëntatie het dak heeft, wat de hellingsgraad is, wat de afstand tot de omvormer is, of er voldoende oppervlakte is en hoeveel schaduw er is.

Stap 2: de draagstructuur
Eens de dakstudie is uitgevoerd, zal het dak worden voorbereid en zal de draagstructuur worden aangebracht. Op deze structuur zullen uiteindelijk de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Stap 3: het plaatsen van de zonnepanelen
In deze stap zullen de zonnepalen zelf worden vastgeklikt in de draagstructuur.

Stap 4: installatie omvormer
Om er voor te zorgen dat het verlies zo laag mogelijk is, moet de omvormer best zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen zelf geplaatst worden.

Stap 5: de bekabeling
De prijs van de bekabeling hangt af van hoeveel meter kabel er nodig is en van de gewenste dikte. De kabels lopen van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de netmeter. Hoe kleiner de afstand, hoe lager de prijs. Dit zal uiteraard geen wereld van verschil zijn, maar je kan er wel rekening mee houden bij de installatie.

Wat is de terugverdientijd van mijn zonnepaneleninstallatie?

Wetende dat een zonnepaneleninstallatie ongeveer 20-25 jaar meegaat, bedraagt de terugverdientijd gemiddeld tussen de 8 à 12 jaar. Hier hebben we geen rekening gehouden met de elektriciteitsprijzen die zullen stijgen, dus eigenlijk bestaat de kans dat je installatie sneller wordt terugverdiend.

Hoe vind ik de beste specialist?

Wanneer u overtuigd bent van de voordelen van zonnepanelen, kan u het best verschillende leveranciers met elkaar vergelijken om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te achterhalen. Dit kan door een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?