Solar one

Californië loopt over de hele wereld voor als we het hebben over vervangen van fossiele brandstoffen door alternatieve energie. De bestuurders hebben plannen ingetrokken van kerncentrales en andere energieproducenten van fossiele brandstoffen. In de plaats willen ze dat vervangen met zonne-energie, windenergie,… Barstow: einde jaren 70 werd hiervan gebruik gemaakt, het principe was door zonne-energie stoom maken en daarmee turbines in werking aandrijven. Dat leide tot het bouwen van de ‘Solar One’. Nu is dit de grootste en duurste ooit gebouwde zonne-energiecentrale ter wereld, deze begon in 1982 elektriciteit te produceren.
Ze is 78 m hoog en heeft 1818 spiegels die een halve cirkel vormen. De temperatuur stijgt tot 300° C waardoor het water kookt en er stoom wordt gecreëerd, deze stoom zet de turbines in beweging waardoor 10kW elektriciteit wordt geproduceerd.


Zonne-oven Odeilo

De eerste zonnepanelen die zonnelicht konden omzetten naar elektriciteit werd in de jaren 1880-1890 uitgevonden.  Maar deze eerste zonnecellen werden pas na 1953 verbeterd. Het waren Amerikaanse wetenschappers die deze zonnecellen goed lieten werken, maar toen waren ze ook heel duur. Voor NASA was deze soort energie die geproduceerd werd door  zonnecellen het beste manier om in de ruimte elektriciteit te verkrijgen. De eerste satelliet die op zonne-energie werkte was ‘De Vanguard One’, deze werd in 1959 gelanceerd.
Het was in de jaren 70 dat door gevolg van een energiecrisis de vraag vergrootte en de prijs met 90% daalde voor zonnepanelen. Daardoor was de kwaliteit ook beter geworden. Tegenwoordig wordt deze technologie in alledaagse voorwerpen gebruikt, bv. horloges, rekenmachines, boilers,… en ze worden ook gebruikt om voor energie te zorgen op afgelegen plaatsen.
Maar wanneer we veel energie nodig hebben bv. ’s nachts en in de winter schijnt de zon minder op onze zonnepanelen.

De zon geeft ons ook één-vijfde van onze behoeften aan warmte. Men kan de ontsnapping van deze warmte verhinderen door je huis te isoleren. Een gesloten ruimte door glas kan nog veel meer warmte inhouden, bv. een serre.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?