Wanneer men op reis vertrekt met een camper (ook wel mobilhome genoemd) is het altijd leuk om onderweg een eigen stroomvoorziening te hebben. Men deed dit enige tijd door middel van een generator, wat natuurlijk een efficiënte maar niet erg duurzame manier is. Vandaar dan ook dat men op het idee kwam om zonnepanelen te plaatsen op het dak van de camper. Dit is niet enkel een groene manier van stroomvoorziening maar eveneens een geluidsloze en aangename vorm van elektriciteitsopwekking. Het is een investering die zeker en vast de moeite waard is als men veel van huis is met de mobilhome. Men heeft zelfs niet veel moeite met het onderhoud van de hele installatie, deze vergt een paar keer per jaar een nazicht maar hoeft verder geen echt onderhoud te kosten. Uiteraard hoeft men dit degelijk te onderzoeken alvorens men overgaat tot de eigenlijk plaatsing. Met name het type van de zonnepanelen is een belangrijke factor die niet mag ontzien worden.

Wanneer men de keuze heeft bij zonnepanelen, dan draait het vaak om een zonnecollector of fotovoltaïsche panelen. Alhoewel beide zonnepanelen zijn, zijn ze niet beide geschikt voor plaatsing op een camper. Fotovoltaïsche panelen zijn zo bijvoorbeeld eerder geschikt om directe stroom te leveren aan het stroomnet. De zonnecollector is eerder geschikt om deze af te geven aan een machine of installatie die de stroom kan opslaan of meteen verbruiken. De beste oplossing die men kan aanwenden is een installatie die de stroom levert aan een accu die de stroom opslaat en bijhoudt voor later gebruik. Het is vanzelfsprekend dat dit niet de accu is van de mobilhome maar een apart model, aangezien de eerstgenoemde niet de nodige capaciteit en eigenschap bezit om dit te kunnen uitvoeren. Vandaag de dag zijn er reeds mobilhomes die dergelijke installaties aanbieden.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?

Andere interessante artikelen

Zonnepanelen caravan

Een caravan wordt steeds meer gezien als een tweede huisje en dat is ook te merken aan de inrichting en elektrische apparaten, zoals afzuigkappen, ventilatoren en televisies...
Lees verder