Duitsland is op het vlak van het aanmoedigen en het toepassen van zonne-energie een van de meest vergevorderde landen in Europa. Het is namelijk zo dat er sinds 2000 een wet is ingevoerd die er voor zorgt dat de consument een snellere terugwinst kent en bijgevolg dus ook een hoger rendement. De prijzen in Duitsland liggen dan ook opvallend lager door de vele subsidies en terugbetalingen die ter beschikking zijn. Bij ons in België worden er geen subsidies voor zonne-erngie meer gegeven, vandaar dat de prijs in Duitsland lager ligt. Zo kan men al voor minder dan 200 euro per vierkante meter een hogerendementsinstallatie aankopen die bovendien grotendeels wordt terugbetaald door de energieleveranciers van het Duitse stroomnet. Het is namelijk zo dat men in de meeste gevallen voor elke kilowattuur dat men levert zo'n 48 à 50 cent zal betaald worden, dit terwijl het verbruik van een kilowattuur slechts een 20-tal cent kost! De prijzen van de zonnepanelen variëren dan ook sterk, zoals we dit gewend zijn. Afhankelijk van de grootte, het merk en het rendement liggen deze tussen de 180 en 400 euro per vierkant meter. Wanneer je wil genieten van deze lage prijs, moet je er wel rekening mee houden dat je zonnepanelen goed geïnstalleerd worden. Zo is de hellingsgraad van groot belang en moet je ook rekening houden met waar er het meeste zon is overdag. Wanneeer je hier geen rekening mee houdt, zal je installatie uiteindelijk niet goed renderen.

Nu, waarom zouden de bedrijven dit dan doen is de vraag. Het is zo dat dit hen opgelegd wordt en dat zij hierin verplicht zijn dergelijke bedragen te betalen aan zij die zonne-energie omzetten naar elektriciteit en dit terugleveren op het stroomnet. Door de lagere prijzen van de zonnepanelen en dergelijke initiatieven is het zeer aantrekkelijk om in Duitsland, máár ook aan de grens met Duitsland, zonnepanelen aan te kopen en deze te laten aansluiten op het Duitse stroomnet. Zo kan men snel en efficiënt, maar vooral duurzaam genieten van deze groene stroom. Het is slechts een kwestie van jaren vooraleer U het volledige bedrag heeft teruggewonnen en men kan genieten van de gratis stroom waarover men dan beschikt. Wanneer je als particulier zonnepalen in Duitsland koopt, betaal je 21% BTW, doe je dit als bedrijf dan geldt een BTW van 0%.  Dit maakt het ook weer een stuk interessanter als bedrijf.

De voornaamste Duitse merken zijn Boch, Scheuten, Aleo Solar, Algatec Solar, Centrosolar, Schott Solar en Solarwatt. Dit zijn stuk voor stuk kwaliteitsmerken, vandaar de grote tevredenheid in Duitsland.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?