De afmetingen van een zonnepaneel kunnen al dan niet een grote invloed hebben op het rendement van het paneel zelf. Zo zijn grote panelen met veel zonnecellen veel rendabeler dan panelen met een groot oppervlak maar slechts een gering aantal cellen. Grotere panelen zijn dan ook veel aantrekkelijker als kleine maar kosten dan ook een heel pak meer als hun kleinere tegenhangers. Het is echter wel zo dat hoe groter het paneel, des te groter de hoeveelheid energie er opgewekt wordt, en dan ook des te groter de winst die U er aan heeft bij het terugverdienen van het geïnvesteerde bedrag. Laat dit echter geen waas voor de ogen worden, het is en blijft een hele dure zaak die met zekerheid en precisie afgewogen moet worden. De afmetingen worden dan ook altijd in rekening gebracht met de totale oppervlakte die U wil bedekken. Zo kan U dan best opteren voor 2 grote panelen in plaats van 4 kleinere modellen, aangezien het rendement dan hoger ligt en de plaatsingskost dan veel lager is.

De installateur zal U dan met raad en daad kunnen bijstaan wanneer het aankomt op de keuze van de afmetingen van de panelen. Afhankelijk van de staat van Uw dak en ook het totale verbruik dat U in gedachten heeft kan de installateur U al dan niet aanraden om grotere of kleinere panelen te nemen. Zorg er dan ook altijd voor dat wanneer U een zelfbouwpakket heeft aangeschaft U met zekerheid weet of de bevestigingsmaterialen geschikt zijn voor de afmetingen van de panelen die U heeft gekocht en of deze al dan niet stabiel zullen kunnen blijven hangen door de jaren heen. Bij twijfel moet U ten allen tijde de hulp inroepen van een expert die U verder zal helpen.

zonnepanelen afmetingOok voor de afmetingen van zonnepanelen op een plat dak, gelden dezelfde regels. Hoe groter het paneel, hoe groter het rendement, hoe hoger de prijs.

De standaard afmeting van een zonnepaneel bedraagt 0,8m x 1,5m maar kan natuurlijk variëren volgens de wens van de klant. Zo kan deze gemiddelde afmeting voor een zonnepaneel in de breedte tussen de 0,7m en 1m verschillen en in de lengte tussen 1,4m en 1,6m.

Wat betreft de afmetingen van een omvormer van zonnepanelen, zijn deze natuurlijk afhankelijk van merk tot merk. Er zijn zoveel verschillende soorten, van groot tot klein. De afmetingen van een kleine omvormer bedragen ongeveer 440 x 339 x 214 mm en een grote 365 x 143 x 76 mm. 

Zoals eerder gezegd kunnen de afmetingen verschillen van merk. Bij wijze van illustratie, sommen we enkele merken op. De zonnepanelen van:

  • Sanyo zijn in het algemeen 1580 x 798 x 35mm groot.
  • Schuco heeft verschillende maten, want zij zorgen ook voor zonnepanelen op grote bedrijven.
  • Sunpower daarentegen heeft een zonnepaneel gemiddeld het volgende formaat 1559x1046x46.
  • Bisol zonnepanelen zijn gemiddeld 1649 x 991 x 40 mm.
  • Enfinity produceert gemiddeld zonnepanelen die 992 x 1650 x 50 mm zijn.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?

Andere interessante artikelen

Zonnepanelen alle maten

Het aanbod van zonnepanelen is zeer divers en dat geldt ook voor de afmetingen van zonnepanelen. Bij de zoektocht naar geschikte panelen om bijvoorbeeld...
Lees verder