De zonneboiler wordt gebruikt om elektromagnetische stralingen van de zon om te zetten in warmte.

Het principe van een zonneboiler kan men vergelijken met een tuinslang. Als men een tuinslang in de zon legt dan wordt het water in de tuinslang ook warm. Zelfs als de zon niet schijnt wordt er bruikbare energie geleverd.

Zo werkt een zonneboiler: Door de zonnecollector wordt de zonnestraling opgevangen en omgezet in warmte. De warmte wordt via de collector doorgegeven naar het reservoir dat gevuld is met water. Vervolgens loopt de vloeistof in de leidingen tussen de collector en het reservoir. In de collector neemt de vloeistof warmte op en geeft die af aan het water in het reservoir. Die vloeistof moet weer opwarmen en wordt daarvoor terug naar de collector gestuurd. Het reservoir zorgt ervoor dat het water warm blijft ook als de zon niet schijnt. Zodat men altijd warm water heeft. Als de zon niet schijnt wordt het water verwarmt door een naverwarmer die zich in het reservoir bevind bij een duoboiler.

zonneboilerEen zonneboiler kan gebruikt worden voor 3 dingen die we even gaan overlopen. Sanitair en warm water: De zon levert ongeveer de helft van de energie die we nodig hebben om het water te verwarmen. De collector moet hiervoor 4 m² zijn voor een gezin van 4 personen. Het reservoir moet 200 à 300 l bevatten.

Woningverwarming: Hier blijft een aanvullend warmtesysteem noodzakelijk. In de winter levert de zon veel minder energie en ook dan moet het warm zijn. Hiervoor moet de collector 10 à 15 m² zijn en het reservoir 500 tot 1000 l.

Zwembadverwarming: Hier loopt het zwembadwater rechtstreeks door naar de collector en is er geen reservoir en naverwarming nodig omdat de temperatuur van de lucht en van het zwembadwater heel dicht bij elkaar liggen. De collector moet hier 1/3 à 2/3 van het zwembadoppervlak zijn.

Zoals we allemaal weten is een zonneboiler niet goedkoop. Maar ook bij deze vorm van duurzame energie geeft de overheid subsidies. Het prijskaartje van een zonneboiler bedraagt rond de 5000 euro materiaal en installatie voor een gezin van 3 à 4 personen. Voor een collector betaal je 100 à 150 euro/m² en voor de pomp en de regeling 500 à 1000 euro. In België hebt u  recht op subsidies aan de hand van u gemeente en provincie. U hebt ook recht op een belastingsvermindering van 40% met een maximum van 3380 euro. 

Als de zonneboiler een gasketel vervangt dan bespaart u jaarlijks 115 euro. Indien hij een elektrische boiler vervangt dan bespaart u  175 euro. Na 20 jaar hebt u deze aanschaffing helemaal terug gewonnen. Als de energieprijs stijgt zal dit minder lang duren.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?