Bij het gebruik van zonnepanelen kan er een onderscheid gemaakt worden tussen zogenaamde netgekoppelde zonne-energiesystemen, die rechtstreeks aan het elektriciteitsnetwerk worden gekoppeld en tussen autonome systemen. Bij een autonoom systeem, dat op zich zelf staat, kan er gebruik worden gemaakt van een accu met zonnepaneel. Het voordeel van het gebruik van een zonnepaneel met accu, is dat de energie wordt opgeslagen in de accu tot het moment dat de energie daadwerkelijk gebruik wordt. Een nadeel van een zonnepaneel met accu is, dat zodra de accu vol is, deze geen energie meer zal opnemen. Bij een aan het net gekoppeld systeem gaat de opname van energie wel door en wordt er bijvoorbeeld energie terug geleverd aan het energiebedrijf, waarvoor eventueel een vergoeding voor kan worden verkregen.

Als er geen elektriciteitsnetwerk aanwezig is, kan een zonnepaneel met accu natuurlijk uitkomst bieden. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld een zonnepaneel met accu voor een caravan, boot, camper, mobilhome of een vakantiehuisje zonder de nodige nutsvoorzieningen. Consumenten die kiezen voor een zonnepaneel met accu doen dit vooral vanuit praktische overwegingen. Een zonnepaneel met accu kan namelijk verplaatst worden. Een zonnepaneel met accu is overigens wel schadelijker voor het milieu in vergelijking met het netgekoppelde systeem. Dit kan verklaard worden uit het gegeven dat een accu een bepaalde soort batterij is, waar zich schadelijke stoffen in bevinden. Ook is een zonnepaneel met accu duurder dan de andere vorm. Dit komt natuurlijk door de extra kosten van een accu, die men niet heeft bij een netgekoppelde energielevering via zonnepanelen. Voor het gebruik kunnen maken van een autonoom systeem heeft men de beschikking nodig over zonnepanelen, een accu, een laadregelaar en kabels. De laadregelaar is nodig om ervoor te zorgen dat de accu zich op de juiste manier oplaadt, maar ook op de juiste manier weer kan ontladen.

Accu laden en lader

zonnepanelen accu batterijHet laden van een accu gebeurt dus met zonne-energie. Wanneer het accu opgeladen is, neemt het geen extra energie meer op. Een acculader voorziet alle toestellen die erop aangesloten zijn van stroom. De energie die opgewekt is door zonnepanelen, gaat langs een interne beveiliging om te voorkomen dat tijdens het opladen de accu’s overbelast geraken. Vervolgens wordt zo ook het mogelijke ontstaan van een te hoge temperatuur vermeden. De beveiliging zorgt voor een langere levensduur van de accu’s en biedt hoge veiligheid standaarden.

Wanneer u een accu gebruikt om uw zonne-energie in op te slaan, dan hangt de hoeveelheid energie natuurlijk af van de capaciteit van uw accu. Hoe groter de capaciteit, hoe meer energie u kan opslaan in uw accu. Zoals reeds gezegd, wanneer de accu opgeladen is, verliest u de overgebleven energie. Deze wordt dus niet terugbetaald zoals bij een gewone zonnepanelen installatie.

Om te weten hoe groot de capaciteit van uw accu voor uw zonnepanelen moet zijn, moet u deze berekenen. Aangezien die afhankelijk is van gezin tot gezin, is dit zeer moeilijk om een algemene capaciteit te bepalen. De berekening van uw zonnepanelen accu hangt af van hoeveel energie u verbruikt en dus nodig heeft. Kijkt u bijvoorbeeld dagelijks 2uur of 10uur naar de TV. Wie 10uur kijkt, heeft natuurlijk meer energie nodig. Daarom moet u zich eerst afvragen wat u verbruikt, alvorens een goede berekening te kunnen maken.

Gel accu

zonnepanelen gel accuEen gel accu is een vorm van batterij waarbij het electrolyt in gelvorm opgeslagen wordt. Dit heeft vele voordelen zoals het feit dat deze lekvrij is en zo dus ook op verschillende manieren kan gepositioneerd worden. Daarenboven zijn ze zeer onderhoudsvriendelijk en veilig. Een gel accu kan binnen 5 à 6 uur weer volledig opgeladen worden terwijl een gewone accu hier 10 à 12 uur voor nodig heeft.

AGM accu

AGM accu staat voor Absorbed Glass Matt en werd in 1972 ontwikkelt door de Amerikaanse Gates Rubber Company. Dit werd ontwikkelt door micropreuze glasvezelmatten waarin het electrolyt is geabsorbeerd die de positieve en negatieve platen van de calciumlegering konden scheiden. In eerste instantie wordt een AGM accu gebruikt als noodvoorziening en telecom, omdat deze stationaire installaties zijn.

Een andere soort accu’s zijn semi tractie accu’s. Deze worden vaak gebruikt voor vakantiecaravans of motorboten en zijn zeer betrouwbare accu’s op lange termijn.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?