Een zonneboiler kopen, eventueel met subsidie is voor het grootste deel van consumenten die op zoek is naar verwarming door zonne-energie, de oplossing. Een klein deel van de consumenten wil graag de uitdaging aangaan en kiest voor zonneboiler zelfbouw. Wie daarvoor kiest, moet wel beseffen dat zonneboiler zelfbouw zeker geen sinecure is en heel wat inzicht en vakmanschap vereist op verschillende gebieden. Er zijn echter al een behoorlijk aantal mensen, die in het verleden ook de uitdaging voor een zonneboiler zelfbouw zijn aangegaan en daar tot op heden nog altijd van profiteren. Het is dan ook zeker mogelijk om zelf een zonneboiler te bouwen. Het is daarbij wel handig om van een bouwschema uit te gaan, waar de stappen een voor een duidelijk worden uitgelegd. Een uitgebreide beschrijving van het zelf bouwen van een zonneboiler zal hier niet worden gegeven, maar wel een duidelijk overzicht van de benodigde materialen en welke stappen er grofweg ondernomen moeten worden om een zonneboiler te kunnen bouwen.

Bij het zelf bouwen van een zonneboiler kan er gebruik worden gemaakt van een bestaande boiler, omdat dit de simpelste stap is. Naast de zonneboiler moet er ook een opvangvat komen, zodat de zonnecollector leeg kan lopen. Wie handig is kan een dergelijk leegloopvat zelf maken van plaatmateriaal. Andere benodigdheden voor een zonneboiler zelfbouw zijn onder meer een CV-pomp, koperen buizen voor de warmtewisselaar, extra koperbuis voor aansluiting op de zonnecollector en een aluminium plaat of koperen plaat. De warmtewisselaar kan men zelf maken door het koper om een buis te rollen. Voor een uitgebreide beschrijving van de te doorlopen stappen voor een zonneboiler zelfbouw zijn er via internet meerdere beschrijven beschikbaar. Daarbij is het handig om zelf een lijst te maken van de benodigde materialen en natuurlijk van de benodigde gereedschappen.

Zonneboiler zelf maken

Een zonneboiler zelf maken lijkt misschien een lastige opgave, maar is zeker mogelijk. Het zelf maken van een zonneboiler wordt al eenvoudiger als u inzicht krijgt in de werking van de installatie. Het belangrijkste onderdeel van elke zonneboiler zijn de zonnecollectoren. Deze vangen namelijk de warmte en het licht van de zon op en vormen dus de bron van energie. Naast de zonnecollector is bij een zonneboiler zelf maken ook het voorraadvat een belangrijk onderdeel. Het principe van een zonneboiler kan vergeleken worden met een gevulde tuinslang, die de hele dag in de zon ligt. Het water in de tuinslag zal warm worden en daar is het principe van de zonneboiler eveneens op gebaseerd.

Zelf een zonneboiler bouwen

Bij zelf een zonneboiler bouwen hoeft u niet te denken aan het vervaardigen van het omhulsel van de zonneboiler, want daar kan prima een oude boiler voor gebruikt worden. Belangrijk zijn de zonnecollectoren, die u ook zelf kunt maken, maar waar u ook voor kunt kiezen om deze te kopen. In een bestaande boiler kan er een ruimte worden gemaakt, waar de doorvoer voor de warmtewisselaar moet komen. De warmtewisselaar kan men prima zelf maken door om de buis koper te rollen Naast de zonneboiler dient er ook een leegloopvat te komen, waarin het water van de zonnecollector heen kan stromen. Een zonneboiler zelf bouwen begint bij het verzamelen van de verschillende benodigdheden. Dat zijn naast een oude of tweedehandse zonneboiler, een leegloopvat, dat u overigens zelf kunt maken van plaatmateriaal, koperdraad voor de warmtewisselaar en een cv pomp. Ook moet er nog meer koperdraad komen voor aansluiting op de zonnecollector, die geplaatst kan worden op een aluminium plaat in een daarvoor aangepaste bak. Uiteraard is het de bedoeling om de zonnecollector onder de juiste hellingshoek van 36 graden in de richting van het zuiden op het dak te plaatsen.