Over de prijs van zonnepanelen zijn al talrijke artikels geschreven, maar toch is het niet helemaal duidelijk wat de kostprijs van zonnepanelen nu werkelijk is. Daarom zetten wij voor u alles op een rijtje zodat u op de hoogte bent van de kosten alsook van het prijsvoordeel.

Prijs zonnepanelen per Wattpiek berekenen

Aangezien er verschillende soorten en merken zonnepanelen zijn, is het moeilijk om de prijs te vergelijken. Om dit makkelijker te maken, wordt er gebruik gemakt van de hoeveelheid Wattpiek dat een installatie bevat. Wattpiek is het vermogen van een zonnecel. De prijs per Wattpiek bepaald hoeveel de installatie zal kosten. Gemiddeld ligt de prijs in Europa rond de 1,8 euro per Wattpiek. Wanneer u een installatie heeft van 4000 kWh per jaar, dan zal ze prijs van uw zonnepanelen rond de 7200 euro zijn. Let wel dat de prijs per Wattpiek afhankelijk is van de kwaliteit van uw zonnepanelen. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter het rendement en dus hoe lager de prijs.

Een concrete kostprijs kan niet berekend worden omdat dit afhangt van verschillende (omgevings)factoren van uw woning, welke zonnepanelen installatie u wenst, hoeveel panelen,... Hiervoor kan u steeds een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen.zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijsevolutie

Doorheen de jaren is de prijs van zonnepanelen sterk gewijzigd. Dit komt onder andere door de sterke technologische vooruitgang. We bekijken de prijzen in een periode van 10 jaar. In 2005 was de prijs van zonnepanelen 6,5 euro per Wattpiek. Een jaar later is de prijs met 0,6 euro gezakt tot 5,9 euro per Wattpiek. In 2007 betaalde u 5,3 euro per Wattpiek. Een forse daling werd vastgesteld in 2008, de prijs zakte van 5,3 tot 4,2 euro per Wattpiek. In 2009 was de prijs voor zonnepanelen 3,5 euro per Wattpiek. De volgende jaren is de prijs gezakt, maar met kleine verschillen. De prijs is 2010 bedroeg 3,2 euro, in 2011 2,8 euro, in 2012 2,5 euro en in 2013 2,2 euro per Wattpiek. Vandaag betaalt u rond de 1,8 euro.

We kunnen dus besluiten dat de prijs van zonnepanelen een dalende trend kent, wat zeer positief is voor de consument.

Welke zonnepanelen hebben de beste prijs-kwaliteitverhouding?

Het is moeilijk om te bepalen welke zonnepanelen het beste zijn omdat elke gebruiker andere voorkeuren heeft. Zo kan er onderscheidt gemaakt worden in het design, de garantie, de prijs, enz. Om te weten welke zonnepanelen de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben, kijken we naar het rendement en de prijs. Het beste scenario is een installatie met een hoog rendement en een zo laag mogelijke prijs. Spijtig genoeg is dit niet realistisch, maar er zijn een aantal modellen op de markt die goed in de buurt komen.

Wanneer u overtuigd bent van de voordelen van zonnepanelen, kan u het best verschillende leveranciers met elkaar vergelijken om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te achterhalen. Dit kan door een gratis en vrijblijvende offerte aan te vragen.

Gratis offerte aanvragen:

Andere interessante artikelen

Prijs zonnepanelen 2015

Wordt mijn installatie gesteund door de overheid? Gemiddelde prijs zonnepanelen en stroompannes in 2015...
Lees verder

Prijs zonnepanelen per vierkante meter

De prijs van zonnepanelen per vierkante meter hangt af van verschillende factoren. Als er sprake is van één kWp, dan komt dat neer op een 7,7 vierkante meter aan zonnepanelen...
Lees verder

Prijs zonnepanelen Duitsland

Duitsland is op gebied van zonne-energie het meest gevorderd, daarom zijn de prijzen er lager...
Lees verder

Prijs zonnepanelen 2013 netvergoeding

In 2013 werd de netvergoeding ingevoerd en was er een wijziging in de groenestroomcertificaten.
Lees verder

Prijs zonnepanelen 2012

2012 was het jaar van de subsidies. Zonnepanelen waren hiervoor nog nooit zo goedkoop.
Lees verder

Prijs zonnepanelen 2011

In 2011 begonnen de prijzen van zonnepanelen te zakken.
Lees verder