Vroeger werden zonnepanelen op 1-2-3 terugverdient, maar door de invoering van de netvergoeding en de daling van de groenestroomcertificaten, komt daar nu verandering in. Wanneer u in 2013 zonnepanelen laat installeren, zal u  deze slechts terugverdienen binnen 12-15 jaar. Dit is het dubbele van 2012.

Netvergoeding kosten - Slimme meter

Wanneer u over zonnepanelen beschikt, ontsnapt u in 2013 niet meer aan de netvergoedingen. Dit zijn kosten om gebruik te maken van het distributienetwerk en zijn afhankelijk van de netbeheerders. Per 1000 kWh geproduceerde energie, bedragen deze kosten ongeveer 64,74 EUR.

Bent u niet akkoord mee met deze vaste netvergoeding kosten? Dan kan u deze kosten vermijden door een slimme meter te installeren. Door deze slimme meter te laten installeren, moet u geen vaste kosten betalen, maar dan wordt het hoeveelheid extra energie die je afneemt of afgeeft gemeten. Dan bedragen de netvergoedingskosten 5,70 EUR per 1000 kilowatt die afgegeven worden.

Groenestroomcertificaten 2013

Indien u in 2013 zonnepanelen hebt laten installeren of zal installeren, krijgt u groenestroomcertificaten ter waarde van 93,- EUR. Installaties die werden geïnstalleerd in de eerste helft van het jaar, krijgen een groenestroomcertificaat per 4.348 kWh geproduceerde elektriciteit gedurende 15 jaar. Gemiddeld komt dit neer op een steun van +/- 70,- EUR per jaar. Dit cijfer kan worden aangepast naar gelang de prijsschommeling van elektriciteit.

Wanneer u wilt genieten van deze groenestroomcertificaten, moet u voldoende energie produceren. Dit werd vroeger per jaar gedaan, maar vanaf 2013 wordt dit elk half jaar gedaan. Dit zal gebeuren op 1 januari en 1 juli.

Installatiekosten 2013

prijs zonnepanelen 2013 subsidie kosten installatie netvergoedingDe prijs van zonnepanelen in 2013 ligt op gelijke lijn met die van 2012. Wanneer u over een installatie beschikt met een vermogen van 5 kilowattpiek, zal u ongeveer 9.000,- EUR betalen (plaatsing en BTW inbegrepen). Dit bedrag is natuurlijk afhankelijk van leverancier tot leverancier en van het type zonnepanelen dat u wenst. Enkele maanden geleden lag de prijs van zonnepanelen lager, maar door een invoerheffing van Chinese zonnepanelen, kan daar verandering in komen. Afhankelijk van de beslissing van de Europese Commissie zal deze heffing er al dan niet komen.

Desondanks de daling van de groenestroomcertificaten en de invoering van netvergoedingen, is het nog steeds interessant om in 2013 zonnepanelen te laten plaatsen. Wanneer u een installatie heeft met een vermogen van 5 kWp, kan u per jaar 4.250 kWh elektriciteit produceren. Wanneer 1 kWh elektriciteit 21,7 cent kost, zal dat per jaar ongeveer 900,- EUR voordeliger zijn op uw factuur.

Zonnepanelen rendement 2013

Het installeren van zonnepanelen blijft nog steeds interessant en voordelig en brengt op termijn meer op dan uw spaarboekje. Aangezien u de eerste 15 jaar een bedrag van +/- 500,- EUR per jaar zal besparen, hebt u binnen de 14 jaar uw installatie terugverdiend. Na deze 15 jaar geniet u niet meer van de groenestroomcertificaten en zal uw installatie u jaarlijks ongeveer 450,- EUR kosten. Dit bedrag is afhankelijk van de energieprijzen. Wanneer deze stijgen, zullen uw kosten uiteraard mee stijgen.

Het plaatsten van zonnepanelen in 2013 blijft een investering. Stel uw installatie heeft +/-7000,- EUR gekost en u zet het bedrag dat u terugverdient hebt op een spaarboekje, dan zal dit na 25 jaar +/- 15.500,- EUR bevatten. Op deze manier bracht uw investering 3.2% op per jaar, dit is meer dan wat u bij de bank als rente krijgt. 

Voor concrete informatie kan u een gratis en vrijblijgende offerte aanvragen. Zo kan u verschillende installateurs en prijzen met elkaar vergelijken zodat u de beste keuze kan maken (zonder verplichtingen)! Klik hier voor een Vrijblijvende Zonnepanelen Offerte aan te vragen!

Gratis offerte aanvragen: