Een zonnepaneel is een paneel dat energie van de zon om kan zetten in elektriciteit. Energie van de zon wordt gerekend tot duurzame energie. Dit is een vorm van energie die jaren beschikbaar zal zijn en waarbij niemand, zowel het milieu als de mens niet, gedupeerd word. 

In 2010 was er nog geen groot aanbod aan zonnepanelen, en de business was daarom erg succesvol. Echter worden de prijzen in 2011 lager geschat. Dit heeft te maken met de verlaging van subsidiebedragen. Tegenwoordig kent de overheid subsidies toe aan mensen die graag over willen stappen op zonne-energie. Zo’n subsidie in 2011 is een bedrag van ongeveer 330 euro per 1000 kWh, gedurende een periode van 20 jaar. Daarnaast neemt het aantal fabrikanten van zonnepanelen toe. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een goedkopere manier om zonnepanelen te maken en op die manier de markt voor zich te winnen. Er komen dus steeds meer grondstoffen op de markt waarvan zonnepanelen kunnen worden gemaakt en de prijzen van deze grondstoffen dalen flink. Deze dalende kosten worden op den duur doorgerekend in de prijzen die van de consumenten worden gevraagd.

De exacte prijs van een zonnepaneel is moeilijk te bepalen, omdat meerdere factoren een rol spelen in het bepalen van deze prijs. Factoren die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld de montage, de systeemgrootte, het type paneel, etc. Om toch een indicatie te geven van de prijs kan een schatting worden gemaakt. Gemiddeld ligt de kostprijs van een wattpiek zonnepaneel tussen de €2.00 en de €3.50 (exclusief montage). Één wattpiek, het vermogen dat een zonnepaneel kan produceren, levert ongeveer 0.7 tot 0.9 kWh aan energie per jaar. Daarnaast geld in de meeste gevallen dat de groter het paneel, de lager de prijs. Een alles in één pakket komt iets duurder uit en zal uitkomen op een prijs van rond de €4.

Description: Prijs per wpNaast deze schatting willen we u de mogelijkheid om zelf een schatting te maken aan de hand van een aantal prijzen van verschillende fabrikanten. Verano Solar geeft bijvoorbeeld aan dat hun prijzen voor een Wp van een kristallijn zonnepaneel tussen de drie en de vijf euro liggen (inclusief BTW). Sunny City, een andere fabrikant, heeft twee soorten panelen. De Sunny City Solarkit 3+ verkoopt voor €1850 voor drie Suntech panelen van elk 225 Wp. Dit soort panelen brengt zo’n 660 kWh per jaar op. De Sunny City Piccolo bestaat uit drie JA Solar panelen (185Wp), waar de klant €1295 voor betaald. Dit zijn de bedragen waar de subsidie nog niet van af is getrokken. Als potentiële koper moet u er dus rekening mee houden dat er nog een bedrag vanaf gaat. Bij Sunny City word het subsidie bedrag tussen de €1000 en de €1500 geschat.

In deze grafiek is de prijs per Wattpiek zonnemodule weergegeven, zowel in Europa als in Amerika. In de grafiek is te zien dat de prijzen vanaf December 2001 tot December 2009 flink gedaald zijn. Deze daling in prijs word verwacht om nog verder te zakken. Dit heeft te maken met fabrikanten die steeds meer worden gedwongen om hun panelen in prijs te verlagen. Er wordt gerekend op een daling van zo’n 15% in vergelijking met het afgelopen jaar.

De prijs van een zonnepaneel ligt nu nog iets hoger dan de prijs van gewone energie. Echter door de subsidie die door de overheid wordt toegekend voor zonne-energie, is dit niet van zeer grote invloed. Daarnaast schat men dat de prijs van een zonnepaneel over tien jaar op een lijn zal liggen met de prijs voor normale energie. Op lange termijn wordt zelfs voorspeld dat zonnepanelen goedkoper gaan worden dan gewone energie.

Gratis offerte aanvragen: