Energiefactuur tot 48% hoger

Begin 2015 is onze elektriciteitsfactuur flink de hoogte in gegaan, tot wel 48% extra. Goed nieuws voor iedereen die er genoeg van heeft om deze dure elektriciteitsrekeningen te betalen. Het is namelijk zo dat u weer kan genieten van groenestroomcertificaten indien u een zonnepaneleninstallatie van meer dan 1000 KWh laat plaatsen.

Wanneer heb ik recht op een groenestromcertificaat in 2015?

Door negatieve reacties van consumenten van traditionele energie, gebeurt de toekenning van de groenestroomcertificaten anders als de vorige jaren. Voordien kreeg u één certificaat per 1000 kWh geproduceerde stroom. Vandaag de dag werkt VREG met een bandingfactor. Deze factor zegt ons hoeveel % u van een certificaat krijgt voor het opwekken van 1000 kWh. Wanneer u voldoende energie geproduceerd heeft om één certificaat te krijgen, dan ontvangt u hiervoor ongeveer 93 euro. Hieronder kan u een overzicht vinden per hoeveelheid geproduceerde energie.

Aantal kWh Bandingfactor 01/07/2014 – 26/03/2015 Bandingfactor vanaf 27/03/2015
Minder dan 1000 kWh 0,00% van een certificaat 60,7% van een certificaat
Tussen 1000 en 25 000 kWh 68,7% van een certificaat 61,8% van een certificaat
Tussen 25 000 en 75 000 kWh 59,3% van een certificaat 51,6 % van een certificaat

Voorwaarden

Voor het aanvragen van deze certificaten moet u slecht aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste moet uw dak voldoende geïsoleerd zijn. Hieronder verstaan we dat de warmteweerstand hoger dan 3 m² K/W moet liggen. Een tweede voorwaarde is dat uw installatie een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) moet ondergaan. Deze keuring is nodig om na te gaan of uw installatie al dan niet veilig is om te gebruiken en kan enkel uitgevoerd worden door een erkende keurder. Een lijst met erkende keurders kan u vinden op de website van de FOD Economie.

Groenestroomcertificaten in 2015Eens u aan beide voorwaarden voldoet, kan u de procedure tot aanvraag van groenestroomcertificaten starten. Eerst en vooral moet u uw installatie aangeven bij VREG. Indien u een uniek nummer van VREG heeft ontvangen, geeft u uw installatie ook aan bij uw netbeheerder. Tot slot hoeft u enkel uw meterstand door te geven indien u genoeg energie heeft opgewekt.

Zoals u kan zien is het aanvragen en verkrijgen van groenestroomcertificaten helemaal niet moeilijk! Door de stijging van de energiefactuur en het opnieuw invoeren van deze certificaten, is het vandaag de dag zeker interessant om zonnepanelen te laten installeren. Vraag daarom nog vandaag uw vrijblijvende offerte aan!

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?

Andere interessante artikelen

Gratis en vrijblijvende offerte

Verschillende installateurs hebben verschillende panelen, services, garanties en andere voorwaarden die tot een aangewezen installatieprijs komen. Door een offerte aan te vragen, kan u verschillende offertes op maat met elkaar vergelijken zonder enige verplichting.
Lees verder