De afschrijvingsduur van een installatie zonnepanelen wordt in het algemeen vastgelegd op een 15 tot 20 jaar, al kan dit bij sommige installaties soms verkorten tot slechts 10 jaar. Het is dan ook belangrijk om op voorhand goed te weten wat de verwachte levensduur is van de installatie om niet met een volledige afschrijving komen te zitten wanneer men het geïnvesteerde bedrag nog niet heeft teruggewonnen. Daarom dan ook dat de afschrijvingstermijn goed vermeld moet worden bij de aankoop en bij de plaatsing van de zonnepanelen. Alleen zo kan vermeden worden dat men met een installatie opgezadeld wordt die helemaal niet rendeert en die vlug afgeschreven is en dus aan vervanging toe is. Veel mensen vergeten dit in achting te nemen en komen dan natuurlijk voor minder prettige verrassingen te staan die hen soms financieel ook de das om doen. Om dit te vermijden is het altijd wijs zich goed te informeren alvorens over te gaan op een eigenlijke aankoop.
 
De afschrijvingsduur van een installatie in 2013 heeft soms ook invloed op de premies die men kan verkrijgen, alsook de terugbetalingen van de energiemaatschappijen. De echte prijs van de zonnepanelen is dan ook te berekenen door rekening te houden met de afschrijving van de installatie in zijn geheel. Het is belangrijk dat het rendement hoog genoeg ligt om snel genoeg het bedrag van de investering terug te winnen zodat men niet met een gat komt te zitten wanneer men de installatie zal moeten gaan vervangen door een nieuwere of vervangende onderdelen. Elk onderdeel op zich heeft dan ook een andere afschrijvingstermijn en formule. Zo zullen de panelen vatbaarder zijn voor een snellere afschrijving dan de rails die men gebruikt om het hele systeem bijeen te houden op het dak.

Om af te schrijven zijn er verschillende methodes. Zo is er de lineaire en de degressieve methode. Bij een lineaire afschrijving blijft het bedrag per jaar steeds hetzelfde en bij een degressieve afschrijving verminderd het bedrag altijd. De degressieve methode werkt op basis van een afschrijvingspercentage. Elk jaar vermindert de boekwaarde en dus ook het af te schrijven bedrag.  Het afschrijvingspercentage kan als volgt berekend worden:

zonnepanelen afschrijven formule

U kan uw zonnepanelen ook afschrijven volgens het principe van de willekeurige afschrijving of versnelde afschrijving. Wanneer u dit toepast, dan schrijft u 50% van uw installatie af in het eerste jaar en 50% in het tweede jaar.

Om uw afschrijving van uw zonnepanelen te berekenen hebt u de volgende gegevens nodig:

  • De aanschafkosten = de aankoopkosten + installatie kosten – kortingen en subsidies
  • De restwaarde= de geschatte waarde die uw zonnepanelen nog hebben wanneer u ze niet meer kunt gebruiken
  • De gebruiksduur = de levensduur van uw zonnepanelen

Vervolgens maakt u de volgende berekening:
Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde): vermoedelijke gebruiksduur.

Het afschrijven van uw zonnepanelen heeft in 2013 ook fiscale voordelen. Zo zijn er twee aftrekbare mogelijkheden. Ten eerste is er de energie-investeringsaftrek dat als doel heeft om de aankoop van energiebesparende installaties of duurzame energie te stimuleren. Deze fiscale methode biedt naast de afschrijving 44% extra aftrekbare fiscale winst. De tweede regeling is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en bevat het percentage van uw investeringen binnen een jaar.

Afschrijving zonnepanelen vennootschap

Zonnepanelen kunnen ook in 2013 worden afgeschreven in uw vennootschap. Wanneer u beslist om via uw vennootschap uw zonnepanelen af te schrijven, dan kan u de belastingen op de investeringskosten terugwinnen. Door uw zonnepanelen af te schrijven binnen de vennootschap kan u tot 1/3 van de investeringskosten terugwinnen. Daarnaast zijn zonnepanelen een vorm van duurzame energie en dus een energiebesparende investering en daarom krijgt u ook een extra fiscale aftrek.

De methode voor het afschrijven in uw vennootschap in 2013 en 2014 blijft natuurlijk dezelfde. Enerzijds de degressieve methode en anderzijds de lineaire methode.

Gratis offerte aanvragen:

1. Welk type zonnepanelen wenst u?

2. Wat is de totaal beschikbare oppervlakte voor de zonnepanelen?

3. Waar wenst u zonnepanelen te plaatsen?

4. Voor welk type gebouw wenst u de installatie van zonnepanelen?

Andere interessante artikelen

Belastingvoordeel zonnepanelen

Het belastingvoordeel op zonnepanelen is een aantrekkelijke mogelijkheid om fiscaal voordeel te behalen. Met de aanschaf van zonnepanelen is er niet alleen sprake van een duurzame investering op het gebied van...
Lees verder

Zonnepanelen fiscale aftrekbaarheid

Het plaatsen van zonnepanelen is een duurzame investering, die niet alleen het milieu, maar ook de portemonnee ten goede kan komen. De aanschaf en installatie van zonnepanelen komt deels voor fiscale aftrek in aanmerking. Er zijn zelfs mogelijkheden om...
Lees verder